Bättre kommunikation på arbetsplatsen

Att kunna kommunicera med varandra kan låta som en väldigt enkel uppgift, men kommunikation kan verkligen vara svårt. Företag är idag väldigt fokuserade på att arbeta med säljutbildningar av olika slag, eller t.ex. ledarutveckling. Man använder sig mer än gärna av olika typer av enkäter för att ta reda på hur de anställda mår på arbetsplatsen. Enkäter och olika enkätverktyg kan komma till stor användning när man vill mäta hur kunder eller anställda upplever företaget. Det här är ett sätt för verksamheter, organisationer och företag att snabbt lokalisera problem och åtgärda dessa, men visste du att många av de problem som kan upplevas på en arbetsplats främst beror på dålig kommunikation?

Det finns flera problem som kan uppstå när kommunikationen inte är som den ska. Det kan t.ex. leda till en hel del missförstånd, vilket i sin tur skapar motsättningar eller konflikter sinsemellan. När det uppstår missförstånd och konflikter på arbetsplatsen är det lätt att skapa en atmosfär som inte är trivsam. När man inte mår bra på sin arbetsplats påverkas kvaliteten på arbetet, men även produktiviteten.

Så kommunicerar ni bättre

Att kommunicera är en konst och vi vet hur viktigt det faktiskt här. Därför har vi plockat fram några riktigt bra tips som du kan använda dig av för att skapa en bättre arbetsplats, oavsett om du är chef, VD eller medarbetare.

1. Lär känna varandra bättre

Om man känner sig obekväm med en kollega är det lättare att ha svårt att kommunicera, vilket i sin tur kan leda till missförstånd. Om du lär känna dina kollegor bättre kommer du att känna dig mer bekväm. Prata om allt mellan himmel och jord när ni sitter i lunchrummet, men var försiktigt med att bli för privat.

2. Lyssna mer än du pratar

Vill du bli bättre på att kommunicera måste du lära dig att lyssna mer än du pratar. När du lyssnar på dina medarbetare, anställda eller kollegor kommer du inte bara att framstå som en ödmjuk och empatisk person, du kommer också att lära dig en hel del.

3. Fråga om du är osäker

Har du blivit tilldelad en arbetsuppgift som du är osäker på? Vänta inte, utan fråga direkt! Att arbeta under antagande ligger till grund för att kommunikationen kommer bli dålig. Det är bättre att fråga direkt så att du är säker på uppgiften och vad som förväntas av dig. För det första blir du bättre på att kommunicera och för det andra slipper du göra om uppgiften om det skulle visa sig att du inte alls hade antagit rätt.

4. Ta inte saker personligt

Det här kan vara en riktigt svår punkt för den som gärna agerar på känslor och är självkritisk som person. När du får kritik eller motsättningar handlar det sällan om dig som person, utan mer om att alla har olika uppfattning och idéer om saker och ting. Ni arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål.